SunCircle

We worden ontvangen door Henri van Renselaar in het kantoor van SunCircle op het industrieterrein De Harsselaar in Barneveld. In dit pand vindt ook de productie plaats. Henri werkt sinds 2005 bij SunCircle en is verantwoordelijk voor de administratie en tevens intern het aanspreekpunt voor de automatisering. SunCircle is in 1990 opgericht door E. van Huigenbos. Onbezorgd kunnen genieten van zon en schaduw is wat hij voor ogen had, en zo begon hij met het assembleren van buitenzonweringen. Losse materialen werden ingekocht en naar eigen ideeën aangepast. Binnen SunCircle werden andere onderdelen door een eigen ontwerpafdeling ontwikkeld. Daarna werd het samengevoegd en in elkaar gezet.

Vanaf het begin heeft SunCircle altijd iets extra’s geboden, waarbij duurzaamheid, betrouwbare techniek en innovatieve functionaliteit voorop staan. Uniek is SunCircle’s lange garantie van zeven jaar op haar producten. In 2000 raakte het bedrijf in een stroomversnelling en werden er veel zonweringen verkocht. Sinds 2005 is de snelle groei eruit en verloopt de ontwikkeling in een gestaag tempo. Om de bedrijfsvoering slank en slagvaardig te houden is SunCircle in 2008 naar Barneveld verhuisd. Sinds de verhuizing heeft de productontwikkeling een grote vlucht genomen, waardoor de tussen- handel overgeslagen kon worden en nieuwe, onderscheidende producten gelanceerd zijn. Inkoop, assemblage en distributie naar klanten en dealers, vindt vanuit Barneveld plaats. SunCircle wordt momenteel geleid door de twee zonen van de oprichter, Johan en Theo van Huigenbos.

De markt van de zonweringen kent een paar grote aanbieders. SunCircle is “the best of the rest”. Het onderscheidend vermogen van SunCircle is vanaf het begin consistent gebleven: topkwaliteit en vernieuwing, dankzij een gemotiveerd ontwikkelteam. Het productassortiment wordt via een netwerk van 200 dealers verkocht en is in de loop der jaren behoorlijk uitgebreid. De naamsbekendheid bij de consument is laag, waardoor het dealernetwerk belangrijk blijft voor de verkoop. SunCircle opereert voornamelijk in Nederland en exporteert daarnaast ook naar België en Canada. Het personeels- bestand fluctueert tussen de 26 en 40 medewerkers, afhankelijk van het seizoen. In de winter wordt nu eenmaal minder zonwering verkocht.

Er zijn twee belangrijke trends in de markt:

Volledige terrasoverkappingen - een voorziening die verder gaat dan de plaatsing van een knikarm- scherm. Het waterdichte doek van de overkapping kan automatisch in- en uitgevouwen worden. De zijkanten kunnen dusdanig afgeschermd worden dat er een soort serre ontstaat en je ook bij iets minder mooi weer buiten kan blijven zitten. Aan de onderkant van de markt zijn er veel goedkope producten te koop via bouwmarkten. Consumenten plaatsen deze zonwering dan zelf. SunCircle speelt in op de eerste trend door kwalitatief hoogwaardige en duurzame overkappingen te maken, met eventueel windvaste schermen en/of verlichting. Materialen worden internationaal ingekocht en in Barneveld op maat gemaakt. De productie is order-gestuurd: op basis van bestellingen worden producten op maat gemaakt, geassembleerd en getransporteerd naar hun eindbestemming. Waar nodig ondersteunt de serviceafdeling dealers bij de montage. De ontwikkelafdeling is continu bezig met het verbeteren van bestaande producten en het ontwerpen van nieuwe oplossingen.

REPORTING REFRESHED
FINANCIËLE EXPERTS AAN HET WOORD

Henri, jij bent bij SunCircle het aanspreekpunt voor de au- tomatisering. Hoe is deze bij jullie geregeld?

Henri: “We hebben een eigen serverpark met thin clients. Daar draait alles op. We gebruiken de 2009-versie van Microsoft Dynamics NAV, in combinatie met de productconfigurator van Econ. Onze partner is Mprise.”

Zijn alle bedrijfsprocessen in NAV ondergebracht?

Henri: “Grotendeels wel. Het CRM-deel van NAV wordt echter niet gebruikt. Het orderproces loopt via E-con en wordt daarna verwerkt in NAV, waar stuklijsten en werkbonnen worden uitgedraaid. Onze inkoop loopt ook via NAV. Het selecteren van onderdelen vindt plaats vanuit de betreffende order. Voor het op de juiste lengte zagen van materialen is een stuk maatwerk (optimalisatie) gemaakt. NAV ondersteunt ook onze serviceprocessen. Het uitdraaien van overzichten geschiedt voornamelijk in PDF-formaat. Offertes worden niet met NAV opgemaakt.“

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om Exsion te gaan gebruiken?

Henri: “We hebben Exsion aangeschaft omdat we zelf rap- portages willen opstellen. Deze worden gebruikt voor controle, analyse en om verslag uit te brengen aan de directie. Ik maak – samen met collega’s - alle Exsion-rapporten zelf.”

Welke voordelen heeft Exsion voor jullie?

Henri: “Allereerst kan de directie nu dingen veel makkelijker aansturen, bijvoorbeeld met behulp van een beknopte analyse van de af- en omzet, uitgesplitst naar regio, productgroep en verkopers. Dit zijn essentiële overzichten voor de bedrijfsvoering.”

“Onze verkoopafdeling weet dankzij Exsion precies hoe het met de omzet uit orders is gesteld, waardoor de pijplijn bewaakt kan worden. Ik maak ook overzichten met de omzet per dealer en per product, inclusief aantallen en marges en gebruik dimensies om producten en types bij te houden.”

Welke rapporten worden het meest gebruikt?

Henri: “Voor de administratie is een heel belangrijk rapport de ouderdomsanalyse van debiteuren met bijbehorende kredietlimiet. De inkoopafdeling maakt veel gebruik van een Exsion-rapport van de inkoop per leverancier, per artikel. Een bijkomend voordeel is dat met dit overzicht ook de inkoop in de EU (waarbij de BTW verlegd wordt) te controleren is, wat handig is bij het doorsturen van informatie naar de belastingdienst. Voor tussentijdse rapportages en jaarrekeningen wordt gebruik gemaakt van rapporten waaruit aansluitingen tussen het grootboek in NAV en specificaties worden afgeleid.”

Kun je goed uit de voeten met de standaardrapporten in Exsion?

Henri: “Ja. Maar ik heb wel diverse aanpassingen doorgevoerd om ze relevant te krijgen voor SunCircle.”

Hoe bevalt het werken met Exsion?

Henri: “Exsion is een zeer handig hulpmiddel voor het analyseren en rapporteren van in NAV vastgelegde data. Je moet er wel voor gaan zitten, maar dan kun je er prachtige overzichten mee maken. Soms schiet Excel tekort om het onderste uit de kan te halen. Ook zou het makkelijk zijn om rapporten automatisch te versturen. Dat kan via de Taakplanner, maar die is nog niet gebruikt.” “EXSION IS EEN ZEER HANDIG HULPMIDDEL”

Kun je een voorbeeld laten zien van wat je met Exsion doet?

Henri: “Jazeker! Hieronder zie je een tweetal overzichten die ik met Exsion heb gemaakt, op basis van NAV-gegevens. Hiermee kunnen we zien welke producten er in een bepaalde periode gemaakt zijn en hoe ze op basis van de orderomzet over de diverse productmerken verdeeld zijn. Let wel, dit is slechts een voorbeeld. De gegevens hieronder zijn bewerkt en vormen geen weergave van de werkelijkheid.”

Scroll naar top